Limba română – versiunea colorată :)

Aveti la linkul de mai jos un proiect video de 15 min pe care merita sa il vedeti – despre termenii considerati obsceni in dicționarul limbii romane În căutarea lui Malone Muistu’.

In cautarea lu’ Malone Muistu’ from tanarul-T on Vimeo.

Ca sa înțelegeți conceptul, Malone Muistu’ este primul graffer din România care scria cuvinte obscene pe pereţii blocurilor. Ulterior, toate însemnele de acest tip de pe teritoriul ţării i-au fost atribuite generic, Malone Muistu’ devenind astfel un personaj colectiv.

Partea faina a acestui proiect al unei echipe de studenti de la UNATC este ca au reusit sa aduca in fata camerei personaje foarte cunoscute din Romania, academicieni, critici de film, jurnalisti, cantareti hip-hop etc si au reusit sa ii puna sa discute despre ce sunt termenii considerati obsceni in dicționarul limbii romane ….sau cu alte cuvinte –  injuraturi, limbajul porcos, cuvinte dure, cuvinte rusinoase, termeni licentiosi, exprimare buruienoasa, cuvinte puternice, limbajul obscen, vulgar, pretios, spui  toate lucrurile pe fata, limbaj colorat, limbaj viu etc

Personal folosesc foarte rar astfel de termeni, fie in romana fie in orice alta limba, si nu pentru ca sunt tabu sau pentru ca ma afecteaza, cum mi s-a spus, te pot injura de nu te vezi daca ma scoti din sarite, mai ales ca in Oltenia oamenii sunt foarte creativi si am auzit destule pana acum, capodopere pline de creativitate 🙂 ….dar nu imi place sa folosesc limbajul asta in conversatia zilnica din cauza educatiei si a celor 7 ani de acasa…asta e, vin dintr-o familie de intelectuali si oameni cu asteptari de la ei si de la cei din jur in privinta limbajului, bunului simt si a comportamentului si modul cum am fost crescuta are si acum influente asupra mea pe care nu le consider negative ca sa fie nevoie sa le schimb.  Cu toate astea, nu vreau sa judec pe ceilalti care folosesc limbajul asta foarte des, este dreptul fiecaruia de a spune lucrurilor pe nume asa cum le considera si mi se pare normal sa fii relaxat in privinta asta, sa nu fii pretios si licentios, rusinos etc atunci cand nu e cazul. Andrei Gheorghe are dreptate, nu exista cuvinte licentioase, doar oameni licentiosi. Si in anumite momente, chiar e nevoie de o injuratura serioasa pentru a te linisti sau de termeni spusi clar, neaos, romaneste, popular si direct!

Asa cum se spune in video, e adevarat ca primele cuvinte  pe care vrei sa le inveti intr-o limba straina sunt exact aceste cuvinte, au fost printre primele cuvinte pe care le-am invatat de la prietenii din alte tari si in română mă interesează să le știu pe toate. Macar sa stii cand te injura cel din fata, eventual sa reactioneazi daca e cazul … Si trebuie sa recunosc că din punct de vedere al lărgirii vocabularului colorat si direct, până acum am avut parte de interacțiunea cu câțiva români foarte creativi în ale înjurăturilor și de traducerea în română a cărții Trainspotting (cine a citit-o știe cât de multe cuvinte și înjurături apar acolo!) – cu toate astea am mai găsit în acest video destule cuvinte noi, deci e si un video foarte instructiv!

O lista cu persoanele ce apar in video, in ordinea aparitiei:

 1. – Monica Busuioc – doctor in lexicologie si lexicografie
 2. – Andrei Gheorghe – om de radio si TV
 3. – Puya – artist hip-hop
 4. – Eugenia Dima – doctor in filologie
 5. – Irina Margareta Nistor – critic de film
 6. – Rasvan Popescu – presedinte CNA
 7. – Radu Alexandru – jurnalist si blogger
 8. – ERPS – street artist
 9. – Claudiu Florea – expert in comunicare
 10. – Mitoș Micleușanu – scriitor
 11. – Teo – stand-up comediant – Cafe Deko
 12. – Mugur Ciumăgeanu – psiholog

Daca v-a placut video de mai sus, tineti ochii pe acesti tineri studenti 🙂

 1. – Sorin Băican – a venit cu ideea video
 2. – Tudor Vladimir Panduru –  imagine
 3. – Codrin Iftodi – montaj
 4. – Cristian Vieriu – sunet
 5. – Ștefan Botezatu – grafica – pe blogul lui http://botezatus.wordpress.com/ puteti citi un  articol despre realizarea acestui proiect http://botezatus.wordpress.com/2010/08/05/despre-pula-pizda-muie-cur-coi-cacat/
 6. – Tudor Botezatu – realizator – pe canalul lui de pe vimeo a fost postat acest prim video proiect http://vimeo.com/tudorbotezatu si probabil canalul va fi actualizat si cu viitoarele  proiecte 🙂

Cateva clarificari legate de realizarea video din comentariile lor si din postul de pe blog:

Ștefan Botezatu: nu stiu daca este interviu sau documentar asa ca o sa-i spun simplu pe nume: scurt metraj. Puzzle de micro-dialoguri. featuring “harta pulii”.

(In nici un alt site si nici pe DEX online la sectiunea regionalisme nu poti gasi aceasta harta in format vizual, doar in acest video o poți vedea sau dacă mergi la biblioteca, asa ca vedeti mai jos cateva stop cadre pe care le-am scos din video referitoare la “harta pulii” – termenii regionali folosiți pentru cuvântul penis.  Cu ocazia asta am văzut că în Oltenia și în zona de Sud sunt folosiți mai mult termeni ale căror sensuri induc o percepție negativă – rușine, ocară, pardon etc, în schimb în București e prilej de fală – podoabă  – și în Ardeal e totul mult mai realist, funcțional – membru, madular, trup etc)

Tudor Botezatu: In primu’ rand, UNATC-u’ nu ne-a impus nici o regula in realizarea acestui film. Din contra, au dat libertate totala in alegerea subiectelor si a modului de realizare. Au existat doar niste parametri, insa ei tin mai mult de ambalaj, nu de continut.

Tocmai de aceea, pot spune ca asta nu e un film care a fost facut pentru profi’. Este un film pe care l-am facut pentru noi si voi, avand in cap simpla idee ca trebuie sa mai fim si punctati cu o nota la examen.

In al doilea rand, tremuricul ala de camera, cum ii spui tu, reprezinta – desi, poate nu crezi, o mica parte din conceptu’ nostru de imagine. Special am vrut sa filmam de mana cu schimbari permanente de scharf pe subiect. Ne-am gandit noi ca asa o sa sugeram mai bine acea cautare… In plus, o asa plastica da spectatorului stare, chiar daca una de neliniste sau de enervare. Vezi… in cazu’ tau a functionat !

Imagineaza-ti doar cum ar fi aratat filmu’ asta daca toate cadrele erau trase de pe trepied ! Mai mult, documentaru’ a fost filmat cu un aparat foto, un Canon 7D.

Mie mi-a plăcut și  coloana sonora inclusă în video, așa că am căutat video pe youtube cu melodiile întregi mentionate la finalul video:

Hora de băieți – SFINX

Post coitum triste – CHINn-am găsit nici un video pe youtube, dar Tudor mi-a trimis linkul pentru audio de pe trilulilu – asculta aici cantecul

Ciobanul vrea să se despartă de oi – ZDOB ȘI ZDUBaudio de pe trilulilu e disponibil aici – pe youtube n-am gasit o melodie cu acest nume, doar Ciobanasul…

Filip si cerbul – PHOENIX live version

La Ciocana – GÂNDUL MÂȚEI

Curse – KUMM

Advertisements