Vin alegerile. Eu unde votez?

Avem alegeri interesante anul ăsta in Romania…dar in afara de clasicul ” Eu cu cine votez?” ma mai framanta o intrebare – unde este amenajata o sectie de votare in Munich?

Din multe puncte de vedere: candidați, mod de comunicare, mod de atacare a contracandidaților, analizele campaniilor electorale…PARE cea mai transparentă campanie electorală de până acum.  Așa că bineînțeles că m-a bătut un gând:  dacă sunt așa transparenți, mă informez relativ ușor și din afara țării și mă pot hotărî Eu cu cine votez? …dar anul ăsta sunt în Germania, și trebuie să aflu în plus și ….Eu unde votez?? …Și apoi Câți suntem pe-aici prin zonă? Suntem suficienți pentru o secție de votare?

Am descoperit că doar in Germania sunt vreo 200 000 români plus cei aproximativ 1,5 milioane de sași și șvabi vorbitori de limba română.….deci întrebările pe care le-am avut eu poate le au si alții și  informațiile pe care le-am căutat eu poate sunt căutate și de alții. Așa că m-am decis să postez descoperirile făcute, referindu-mă în primul rând la Germania,  dar pornind de la linkurile date, se poate ușor găsi informația și pentru alte comunități de români.

1) Eu unde votez?

Am_votat

– locuiești în Germania?

verifică articolul ăsta: http://bit.ly/1EkFZP ,  iar pentru München, secția de votare este la Consulatul României, Richard Strauss Str. 149, 81769 München, în apropiere de stația U4  Richard Strauss Str. și de acolo mergi puțin -vezi harta aici:  http://bit.ly/4DZrX6

– locuiești în alte țări?

– informații oficiale MAE despre alegerile din 22 noiembrie 2009 http://bit.ly/3rYTY O lista completa a secțiilor de votare se gaseste pe site-ul MAE, http://bit.ly/376srT. Pe scurt,  vor fi 294 de secții de votare în afara șării, din care în Spania vor fi 55 de sectii de vot, în Italia – 38, în SUA – 28, în republica Moldova- 13, în Franta – 9, în Germania – 5, în Rusia – 3, în Marea Britanie – 8, în Canada – 4 – o știre pe tema asta: http://bit.ly/3SUXsF .

MAE comunică în timp real și pe twitter! http://bit.ly/3qbo1q – Dacă ai cont twitter te informezi rapid de aici,  http://twitter.com/MAERomania

2) Câți suntem în afara țării?

http://www.romanii.ro/index.php/diaspora

Doar în Germania:

Emigrația din Germania s-a constituit în valuri succesive, îndeosebi după anul 1940. Surse ale Ministerului Federal de Interne al Germaniei estimează numarul sașilor și al șvabilor originari din Romania la cca. 550 000 persoane, iar cel al azilanților proveniți din România la cca. 150 000 de persoane. Ambasada Romaniei în Germania estimează însa numarul de români ca fiind de 200 000 plus cei aproximativ 1,5 milioane de sași și șvabi vorbitori de limba română.

Să vă fie cu folos!


Advertisements